Maak van je lean verbetertraject een spel

 

Alle soorten organisaties, overheid, bedrijven of instituten willen waarde toevoegen voor de klant maar lopen dagelijks tegen de vele uitdagingen van organisatie verbetering aan.

Bestaande procesoptimalisatie methodes zoals Lean management en Lean Six Sigma kunnen ontzettend saai zijn.

En wanneer je ze verkeerd toepast kunnen ze ook nog eens funest voor je organisatie zijn. Vooral funest voor de motivatie en betrokkenheid van de echte verbeterexperts van de organisatie, de medewerkers.

Het meekrijgen van mensen en hun motivatie verhogen is namelijk één van de grootste uitdagingen in verandermanagement. Dus hoe verbeter je je organisatie zonder dat je werknemers ongemotiveerd en minder betrokken achterlaat?

Je voelt ‘m vast al aankomen: speel een spelletje. We leggen je graag uit waarom de basis van een spelletje of een game van toegevoegde waarde is in een veranderproces.

1. Helder gedefinieerde doelen

Geloof het of niet maar helder gedefinieerde doelen die voor iedereen duidelijk zijn is wat er regelmatig ontbreekt in verbeterprocessen.

Bij games, sport of spellen zijn doelen kraakhelder. Het doel of wat de bedoeling is één van de eerste dingen die in een spel uitgelegd wordt: je moet de vlag veroveren, de bal moet in het net of je moet simpelweg de snelste zijn. Als je namelijk niet weet wat er van je verwacht wordt is het lastig spelen. Een game zorgt voor een duidelijk doel en geeft richting.

2. Resultaten worden goed bijgehouden

Met grote regelmaat komt het voor dat managers en consultants het antwoord schuldig moeten blijven op de vraag wat een verbetertraject nou heeft opgeleverd of wat de huidige status is. Niet heel gek als je weet onder welke druk sommige managers staan en hoe gemakkelijk de waan van de dag je goede intenties ondermijnt.

Die resultaten is wat sport en gamen voor veel mensen zo leuk maakt: je kunt direct zien hoe je het doet. Er is een ranglijst, een score: alles is te kwantificeren en dit is iets wat spelers erg prettig vinden. Het zijn net mensen. Naast dat je kunt zien waar je staat ten opzichte van je doel (de snelste zijn, de meeste punten scoren etc.), motiveert het ook: je kunt zien dat je voor staat en of je goed bezig bent.

3. Feedbackloop om op te sturen

Een duidelijk doel hebben, het delen van goed bijgehouden resultaten is samen met een goede feedbackloop noodzakelijk om structureel goed te kunnen verbeteren. Het structureel verzamelen en het oppakken van feedback blijkt in de praktijk erg lastig omdat het ook niet als onderdeel van het werk gezien wordt.

Frequente feedback en duidelijk communicatie is noodzakelijk om te zorgen dat je als speler of team beter wordt. Kijk maar eens naar de feedback die spelers elkaar op het sportveld of in een online multiplayer game geven. Toegegeven: het voldoet niet altijd aan de feedback vormen maar duidelijk is het vaak wel.

4. Mensen kiezen zelf hoe ze doelen willen realiseren

Het meekrijgen van medewerkers bij aangekondigde veranderprojecten is vaak (extreem) lastig. Daar zijn diverse redenen voor zoals het ontbreken van inspraak bij het samenstellen van teams en doelen, tot in het ergste geval het ronduit wantrouwen van het management of de consultants.

Een belangrijk aspect in sport, spel en games is dat mensen zelf bepalen wat hun doel is bijvoorbeeld: bij de top 5 willen eindigen, de 20 kilometer in één keer uitlopen. Hoe ze hun doel willen bereiken en hoe ze daarin beter willen worden: daar zijn ze in grote mate vrij in. Dit zorgt voor het gevoel van eigenaarschap en draagt sterk bij aan de intrinsieke motivatie. Met JUNGOO Lean gaan wij daarin nóg wat verder. Hier stellen medewerkers samen met de spelleider het verbeterdoel op. Hierdoor wordt het doel  dus een co-creatie en krijgen alle deelnemers een sense of urgency.

5. Consistente coaching en begeleiding

De woorden consistentie, coaching en begeleiding worden vaak niet positief in één zin genoemd met organisatieverbetering of procesoptimalisatie. Zeker niet als je met medewerkers spreekt. Consistente aandacht, coaching en begeleiding vanuit alle lagen van de organisatie is een vereiste om als organisatie beter te worden.

Coaching is iets wat in sporten en bij gaming bijna vanzelf gaat. Omdat de eerder genoemde zaken het een stuk gemakkelijker maken om goed te kunnen coachen en te begeleiden. Immers: er is een doel, de resultaten zijn inzichtelijk en communicatie wordt aangemoedigd.

6. Leuk om te doen

Need we say more…? Gamification zorgt dus voor heel veel meerwaarde. Het is geen kant en klare oplossing: je moet zelf je doelen opstellen en aan de slag gaan met de resultaten. Om deze reden hebben wij JUNGOO Lean ontwikkeld. Makkelijk te gebruiken software waarmee je gamification op een goede manier inzet. Eén ding is zeker: met JUNGOO Lean bereik je resultaten uit je verbeterproces die je anders nooit zou behalen.